Mézes Receptek

FONOTT MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 150g méz, 200g liszt, 80g cukor, 100g vaj, 200 g darált dió, ¼ sütőpor, egy citrom reszelt héja.
Elkészítés: A vajat puhulni hagyjuk, majd az összes hozzávalókkal egy keményebb tésztát gyúrunk, 3 órát hidegen pihenni hagyjuk. Újra összedolgozzuk, majd egy húsdarálóra szerelt csövecskén átengedjük. Koronácskákat fonunk, kivajazott tepsiben, középtűzön sütjük.
MÉZESCSÓK
Hozzávalók: 200g méz, 100g porcukor, 250g pergelt dió, 3 tojásfehérje, 1 sütőpor
Elkészítés: A pergelt, darált diót a mézzel és 1 tojásfehérjével krémszerűvé kavarunk. Külön a 2 tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, míg jó kemény lesz, majd jól belekeverjük az első kompozícióba. Kiskanállal kizsírozott tepsibe szaggatjuk. Középtűzön kb. ½ órát sütjük, amíg felnőnek.
MÉZES NÁPOLYI
Hozzávalók: 1 csomag nápolyi ostya, 200g méz, 200g cukor, 200g darált dió, 2 kanál kakaó, 100g vaj, 100g margarin
Elkészítés: Rövid időre az ostyát a lerbe tesszük átszáradni, közben az összes összevalókat takaréklángon egy lábasban összemelegítjük. Hűlni hagyjuk, az egyenletesen eldolgozott krémmel, emeletesen megkenjük az ostyalapokat, az utolsót szárazon hagyjuk. Lenyomtatjuk, másnap felvágjuk.
MÉZESKEKSZ
Hozzávalók: 50g méz, 2 tojás, 150g tejfel, 150g olvasztott vaj, 400g liszt, 1 vaníliás cukor, 1 kiskanál aromák, kevés só, 1 kiskanál szalakáli
Elkészítés: A tojásokat jól kikeverjük a mézzel, vajjal, és a tejfellel, szalakálival és a sóval. Hozzátesszük a lisztet, s egy puha masszát készítünk. Letakarva 20-30 percet állni hagyjuk. ½ cm-es vastagságúra nyújtjuk, különböző formákra vágjuk, s lassú tűzön sütjük.
FAHÉJAS MÉZESSÜTEMÉNY
Hozzávalók: 350g méz,4 tojás, 100g porcukor, 500g liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 pohár vágott dió, egy citrom héja és leve, ½ kiskanál fahéj.
Elkészítés: A tojásokat, mézet s cukrot habosra verjük, hozzáadunk egy kiskanál vízben feloldott szódabikarbónát, a citrom héját és levét valamint a fahéjat. Jól összekavarjuk s a lisztet fokozatosan tesszük hozzá, hogy ne csomósodjon. Végül beletesszük az apróra vágott diót. Kizsírozott kalácssütőbe tesszük, középtűzön hagyjuk felnövekedésig, majd takarékra állítjuk. Sötét zsemleszínűre sütjük. Kihűlve kiborítjuk a formából.
MÉZESCSILLAG
Hozzávalók: 150g méz, 2 tojás, 70g porcukor, 500g liszt, 120g vaj, 1 vaníliás cukor,1 sütőpor, ½ citrom héja, vegyesíz (szükség szerint kb. 100g).
Elkészítés: A gyúródeszkára helyezett lisztbe beledolgozzuk a puha vajat, majd hozzáadjuk a sütőport, tojásokat, a porcukrot, s a vaníliás cukrot, mézet, citromhéját. Könnyű tésztát gyúrunk, lapot nyújtunk s csillagformára vágjuk. Forró tűzön világos színűre sütjük.
Kihűlve megkenjük ízzel s kettesével összeragasztjuk. Tetejét tojássárga glazúrral bevonjuk, gyümölcszselével díszítjük.
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 250g méz, 200g tejfel, 2 tojás, ¼ csésze olvasztott vaj, 300g liszt, ½ kanál szódabikarbóna, 1 kiskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A mézet a tojásokkal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejfelt, sütőport, vaníliás cukrot, s a citromlével felfuttatott bikarbónát. Miután jól összekavartuk fokozatosan hozzáadjuk a vasat s a lisztet. A masszát kikent, kilisztezett kalácsformában sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a forma meglehetősen nagy legyen, mert a kalács nagyon megnő.
MÉZES NARANCSSALÁTA
Hozzávalók: 1 kanál méz, ½ citrom leve, 2 narancs, 100g dióbél
Elkészítés: Az összevágott dióbelet egy kompótos tálba helyezzük. A lehajalt narancsot kockára vágjuk, rátesszük a dióra, majd rácsurgatjuk a mézet, legalább egy órát állni hagyjuk.
MÉZES GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 2 kanál méz, 100g mazsola, 100g füge, 50g mogyoró, 1 mandarin, 100g tejszínhab.
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk és apróra vágjuk, összekeverjük a darált mogyoróval. Hozzáadjuk a mandarin mézzel összekevert levét, összekavarjuk, tejszínhabbal és piskótával díszítjük.
ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kanál méz, ½ citrom leve, 50g dió, 600g alma.
Elkészítés: A meghámozott almát, nagy reszelőn lereszeljük, s porcelántálba helyezzük. Rácsurgatjuk a mézes citromlevet. Megszórjuk darált dióval, egy órát állni hagyjuk. Tejszínhabbal díszíthetjük.
MÉZES SÜLTALMA
 
Elkészítés: Azonos nagyságú almákat választunk, megmossuk, megtöröljük, s a héját több helyen bevágjuk, s a magházát az erre alkalmas vájóval eltávolítjuk. Az üreget vajas mézzel töltjük. Középtűzön sütjük, sütésközben még egy kevés mézet csurgatunk rá.
ÉDES NÉPI POGÁCSA
Hozzávalók: 500g méz, 500g liszt, ½ pohár tejfel, 1 pohár tej, 2-3 tojássárga, 10g égetett cukor, 1 kiskanál darált fahéj, ½ kiskanál szalakáli feloldva.
Elkészítés: A mézet összekeverjük az égetett cukorral, tejjel és tejfellel, hozzáadunk egy kevés lisztet, amelybe belekevertük a szalakálit. Felverjük a tojássárgáját és összekeverjük a fenti résszel. Végül hozzátesszük az egész lisztet, jól összegyúrjuk. Nyújtjuk, formákat vágunk, s kikent lisztezett tepsiben sütjük.
BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók: 3 főttburgonya, ¼ csésze narancslé, 2 tojás, ¼ kiskanál só, 2 kanál méz, 3 kanál vaj.
Elkészítés: Összekeverjük a főttburgonyát, sót, mézet, narancslevet, a tojássárgáját és a vajat, majd simára kavarjuk, végül beletesszük a habbá vert fehérjét. Kis porciókat szaggatunk s kizsírozott tepsiben, pirosra sütjük.
MÉHÉSZUBORKA MRAKOVICS módra
Hozzávalók: 1,7 literes üveghez: uborka, kapor, víz, púpos evőkanál só, 3-4 evőkanál méz, 4 cent 20%-os ecet, 4-5 nagygerezd fokhagyma, mustármag, babérlevél, feketebors.
Elkészítés: az uborkát megmosom és beleteszem az 1,7 literes üvegbe. A szükséges vízmennyiséget (hogy az uborkát ellepje az üvegbe) felforralom és jó púpos evőkanál sót belekeverek. A vizet langyosra hűtöm, és a mézet elkeverem benne, hozzáadom az ecetet és ráöntöm az uborkára. Az uborkát ízesítem még mustármaggal, babérlevéllel, feketeborssal és a fokhagymával, ezután lezárom az üveget csavaros tetővel. Az uborka másnap fogyasztható. Mrakovics Gyula, méhész, STME tag
SZŐLŐKOMPÓT
Hozzávalók: 150g méz, 400g szőlő, 2 szegfűszeg, víz
Elkészítés: A lemosott szőlőszemekre ráöntjük a fűszerekkel főtt vizet, majd lassú tűzön keveset főzzük, kissé lehűlve hozzáadjuk a mézet, könnyedén összekavarjuk, 2-3 órát állni hagyjuk
FORRÓ CITROMOS LIMONÁDÉ
Hozzávalók: 1 kanál méz, 1 citrom leve, 1 cm vaníliarúd, 200 ml víz
Elkészítés: A mézet előmelegített pohárba tesszük. A vizet a vaníliával felfőzzük, s 60 0C-ra hűtjük, ráöntjük a mézre. Összekavarjuk, ráöntjük a citromlevet s azonnal fogyasztjuk.
MÉZES CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 1 csésze tej, ½ csésze gomba, kevés liszt, só paprika, ½ csésze méz, 4 kanál olvasztott vaj.
Elkészítés: A feldarabolt csirkét sózzuk, paprikázzuk, lisztezzük. Sütőbe tesszük, ráöntjük az olvasztott vajat. kb. ½ órát pirosítjuk, majd takarékra állítjuk a tüzet. Külön összedolgozzuk a mézet a tejjel, ráöntjük a csirkére s még 1 órát sütjük. Tálalás előtt 15 perccel hozzátesszük a gombát is.
MÉZES KACSA
Hozzávalók: 2,5 kg-os kacsa, kiskanál só, ½ kiskanál pirospaprika, ½ csésze méz, ¹⁄ 3 csésze narancslikőr, citromlé, 1,5 kanál mustárliszt, 5 szelet citrom, 5 karika hagyma
Elkészítés: A megtisztított kacsa bőrét megszurkáljuk, hogy sütéskör kifolyjon a zsírja. A citromlevet összekeverjük a sóval és a paprikával s jól bedörzsöljük vele a kacsát (kívül, belül), ezután 15 percet sütjük. A tüzet takarékra állítjuk s még egy órát sütjük. Közben a mézet, likőrt, és a mustárt összekeverjük, s gyakran öntözzük vele a kacsát. Ráhelyezzük a citrom s hagymaszeleteket s még 15 percet sütjük.
MÉZES MARHAHÚS BABBAL
Hozzávalók: ½ kg vagdalt marhahús, 1 kiskanál finomra reszelt hagyma, ¼ csésze dara, ½ kiskanál só, kevés bor, 1 felvert tojás, 1 csésze húsleves, 2 kanál méz, ¼ csésze ecet, ½ csésze ketchup, 1 kg főtt bab enyhén lecsurgatva.
Elkészítés: A felsorolt első 5 fűszerfélét összekeverjük a marhahússal és ¼ csésze vízzel, majd 16-18 fasírtot készítünk. A levest egy lábasba tűzre tesszük fövéskor belehelyezzük a fasírtokat. Befedve 20 percet főzzük. Összedolgozzuk a mézet, az ecetet, a ketchupot, amit a fövő fasírtokra öntünk s még 10 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a főtt babot, s még egy pár percig főzzük.
MÉZES-CITROMOS CSIRKE
Hozzávalók: 1,5 kg- csirkehús, ¹⁄3 csésze liszt, 1 kiskanál paprika, 1 kiskanál só, vaj, méz, egy citrom
Elkészítés: A húsdarabokat lisztbe mártjuk. Közben felolvasztjuk a vajat, amelyben megsütjük a húsdarabokat és egy tálra tesszük. Rászórjuk a sót meg a paprikát ráöntjük a mézes citromos (¹⁄3 csésze méz, ¼ csésze citromlé) levet, 15 percig sütjük.
MÉZES SERTÉSKARAJ
Hozzávalók: 6 szelet sertéskaraj, 1 csésze pikáns ketchup, 6 kanál méz, egy nagy, szeletekre vágott citrom
Elkészítés: A karajszeleteket nedves ruhával áttöröljük, s egymás mellé tepsibe helyezzük. A ketchupot összekeverjük a mézzel és ráöntjük a karajszeletekre, amelyeket feldíszítünk egy-egy citromszelettel. Fedetlenül egy órát (puhulásig) lerben sütjük. A mártás csirkesülttel is ízletes.

PARTNEREK


Falusi turizmus:

Gáspár Ház
Gáspár Ház Facebook oldala

Göttinger Vendégház
www.gottingervendeghaz.hu

Cziráki Vendégház
www.zalaszentmihaly.hu

Horgászat:

Sügér Horgászbolt
www.sugerhorgaszbolt.hu

Támogatások:

MVH Mezőgazdasági és
Vidékfejlesztési Hivatal
www.mvh.gov.hu