Méhek és módszerek

Egy pár gondolat a méhekről:

A méhek lakását kaptárnak hívjuk. A kaptárnak rengeteg formája és variációja van, a mi általunk használt a "tamási féle" rakodó kaptár. A méhek a viasz-lépeken élnek, a lépeket a mozgathatóság miatt lécvázba fogaljuk, ezt keretnek hívjuk. Méhcsaládjainkat nagyboconádi (NB) fészken tartjuk, viszont a rakodó kaptár méztéri fiókjaiban 1/2 NB kereteket használunk. Egy kaptárban általában egy család lakik, de a család fogalma jelentősen eltér a hétköznapi használattól.

Egy méhcsaládban 1 anya (az ő kizárólagos feladata az utódnemzés); nyáron néhány száz hím (nevük here); és 60-80000 nőstény (nevük dolgozó) él. A kaptárban a méhek mindig tökéletes klímát tartanak, 36 fok Celsius meleg van a kinti hőmérséklettől függetlenül.

A méhek jelen formájukban körülbelül 27 millió éve élnek köztünk. Gyűjtőkörzetük körülbelül 5 Km. sugarú kör (röppkörzet) és mindig visszatalálnak saját kaptárjukba akármilyen bonyolult is volt az útvonal. A kaptár bejáratánál szigorú ellenőrzés van, az idegen méheket nem engedik be.

Természetes szaporodásuk az, amikor egy méhcsalád rajzik, ilyenkor a méhek nagyon békések. Mivel otthonról a királynővel elindulva megtöltik gyomrukat és új otthont keresnek, nem érnek rá harcolni; ha rajjal találkozunk nem kell tőle félni - inkább értesítsünk egy ismerős méhészt, hogy otthont adhasson nekik.

Miért is a szorgalom jelképei???? Mert a méhek gyűjtenek: nektárt (ebből lesz a méz), propoliszt, virágport; valamint méhpempőt, viaszt és méhmérget termelnek. Ha ezzel még nem lennénk elégedettek akkor gondoljunk csak a porzásra!!!

"Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj csupán négy évvel éli túl" - hangzik az Albert Einsteinnek tulajdonított jóslat.

A méhcsalád együtt végez el minden feladatot: a táplálékszerzést, az utódok gondozását és a faj fenntartását. A munkamegosztás a méheknél korszerinti, példamutatóan szervezett. A méhek közötti együttműködésre jó példa az ún. méhtánc. Ha egy méh valahol új méhlegelőt fedezett fel, visszatérve a kaptárba társainak lelkesen "meséli el" felfedezését. Szegények annyit dolgoznak, hogy életkorukon is meglátszik, a nyári-gyűjtő méh megközelítőleg 6 hetet, még téli társaik akár 6 hónapot is élnek.

A méhcsalád jó állapotának elengedhetetlen követelménye a jó táplálék, szerencsénkre Zala-megye rendkívül gazdag jó minőségű méhlegelőkben, mind nektár, mind virágpor szempontjából.

Állandó telephelyünk Zala-megye szívében Felsőrajkon található, ahol állóméhészetben tartjuk méhcsaládjaink egy részét, másik részét pedig egész éven át, tulajdonképpen a Dunántúlt méhlegelőről méhlegelőre bejárva méhes-konténerekben vándoroltatjuk.

Ha felkeltette érdeklődését írásom, esetleg szeretne többet megtudni a méhek világáról, vagy méhészetünk működéséről keressen bizalommal.
Elérhetőségeink


PARTNEREK


Falusi turizmus:

Gáspár Ház
Gáspár Ház Facebook oldala

Göttinger Vendégház
www.gottingervendeghaz.hu

Cziráki Vendégház
www.zalaszentmihaly.hu

Horgászat:

Sügér Horgászbolt
www.sugerhorgaszbolt.hu

Támogatások:

MVH Mezőgazdasági és
Vidékfejlesztési Hivatal
www.mvh.gov.hu