A Méz

Idézném néhány sorban méhész oktatómat Dr. Gubicza Andrást (méhész - biol .tud. kandidátusa):

“Tudja-e mi a méz?”

Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki ki képességének, vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet "Tápláló édesség"-nek tartják. Ez igaz! A fiatalok a forró csók és az édes méz közé tesznek egyenlőséget. Mennyire igazuk van! Az "Öreg méhészek" a mézet "A méhek által gyűjtött sejtekben érlelt nektárnak" tartják. A vegyészek szerint a méz " szénhidrát, ahol az oxigén és a nitrogén aránya mindig 2:1". Az orvosok többsége egyszerű cukrokból álló "gyógyhatású édesség"-nek tartja. A biológus azt mondja "a méz a természet legcsodálatosabb ajándéka". Ez a meghatározás már nemcsak igaz, hanem szép is."

A méz magas cukortartalma és propolisztartalma miatt baktériumölő hatású, segít a nehezen gyógyuló sebeknél, hátráltatja a baktériumok fejlődését. Elég napi 2-3 kanállal fogyasztani a test karbantartásához. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá ugyanis a gyümölcscukor a májban glikogénné alakul, a szőlőcukrot az izmok elégetik, a tejcukrot pedig a bél mikroorganizmusai hasznosítják. Általános fertőtlenítő, nyugtató és erősítő hatása miatt kimondottan javasolt gyerekeknek és időseknek. Gyors energia felvételt tesz lehetővé nem terheli a lebontással a szervezetet. Az inzulin mennyiségének szélsőségeit csökkenti, egyletesebb eloszlást biztosít, növeli a szellemi és erőnléti teljesítményt. A fajtamézekre jellemző pozitív tulajdonságai a felhasználás sokszínűséget biztosítják. A méz fajtája a meghatározója összetevői arányinak.

A méz fő összetevői: víz; cukrok: gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glüklóz), összetett cukrok; vitaminok: pantoténsav, aszkorbinsav, C, B1, B2, B6 vitaminok, folsav, biotin; aminosavak: asparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, treonin, alanin, arginin, histidin, glicin, lysin, serin, valin; savak: foszforsav, citromsav, ecetsav, almasav, tejsav, vajsav, glukonsav, hangyasav; ásványi anyagok: magnézium, foszfor, kén, mangán, szilícium, kálium, nátrium, kalcium, réz, vas; ezenkívül sokféle enzim, rengeteg szín-, aroma-, illat- és íz-anyag.
Kisgyermekeknek egy, de inkább másfél éves korig nem ajánlatos a fogyasztása. Pollen érzékenyek először kis adaggal próbálkozzanak, és amennyiben nem jelentkezik allergiás tünet, fogyaszthatják nyugodtan, vagy keressenek kimondottan pollenszegény mézfajtákat.

A méz kristályosodása természetes folyamat, sajnos kevesen tudják, hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, napraforgó-, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő. Semmiképpen sem a "gyári" cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás. Értékéből ez által nem veszít, egyes esetekben (krémméz előállításánál, torokgyulladásnál) kimondottan előnyös tulajdonság. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius-fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget, így fontos az is, hogy teába ne akkor tegyük amikor az még forró. A méz légmentesen lezárva korlátlan ideig, tartósítószer nélkül eltárolható.

A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el. Tiszta "fajtamézet" csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Méheinket tavasztól őszig teherautóval szállítjuk virágról virágra az egész dunántúlon, s igy Önöknek az alábbi általunk termelt mézeket ajánlhatjuk:

Akácméz

Az akácméz mindenütt a világon a divatos fajtamézek közé tartózik. A Magyar akácméz évtizedek óta mindenhol jól csengő, bizalmat keltő, a különleges minőséggel és értékekkel egyet jelentő, márkanévvé vált kifejezés. Igazi HUNGARICUM, mert ilyen méhészeti szakértelemmel, ilyen minőségben sehol máshol nem tudják megtermelni a világon. Az akácméz magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk. Akácvirág illata, és mellékíz nélküli aromája egyedivé teszi. Színe a csaknem színtelentől az enyhén sárgás árnyalatig terjedhet. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen ajánlott, sebkezelésre is alkalmas, májregeneráló hatású. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és a sütemények szívesen használt édesítőszere, vagy önállóan csemegemézként is fogyasztható. Az országban tájegységileg különböző helyeken elérhető néhány nap különbség a virágzási időszakban ami ált. május hónap-június eleje közt van, így mi is két különböző helyen gyűjtünk akácnektárt; először Somogy megyében Rinyabesenyő közelében, majd otthon Zalában Felsőrajkon.

Repceméz

A repceméz nálunk az év első nagy mennyiségben előforduló méze. Nagyon gyorsan kristályosodó fajta - pörgetés után néhány óra alatt képes "megfagyni". Fehérre kristályosodik, finom kristályokkal. Kivételes tulajdonsága, hogy lúgos kémhatású ellentétben a többi mézzel. Alkalmas gyomorsav-túltengés ellen! Általában álladó Zala-megyei telephelyünk környékén gyűjtjük.

Facéliaméz

Facélia virágára emlékeztető ízű és enyhe illatú méz. Világos áttetsző színű. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Kristályosodása lassú-közepes. Általános erősítő hatású, szív és érrendszerre pozitívan hat, sebkezelésre is alkalmas. Nagyobb mennyiségben Mosonmagyaróvár környékén találhatjuk,szembetűnő lila táblák június elején nyílnak.

Hársméz

Íze pikáns, fűszerezett, különleges aromájú. Közepesen kristályosodó mézfajta. Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötét sárgáig). A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas, de kiváló álmatlanság ellen, idegesség leküzdésére is, idegnyugtató hatású. E mézfajta gyűjtésére júliusban a Zselicségi Tájvédelmi körzetet keressük fel.

Napraforgóméz

A napraforgó júliusban virágzik, hatalmas táblákban. Nemcsak a szemnek gyönyörű látvány, a méhek is szeretik nektárját. A belőle készült méz erős aromájú, aranysárga színű. Gyors kristályosodásakor nagyméretű kristályok képződnek. Süteményekbe is használják, finom ízt ad ki sütés során. Általában a Mezőségben találunk megfelelő minőségű napraforgó táblákat.

Szolidágóméz

Ízletes és lágy, gyakran mentás utóízu aranyszínu vagy barnás árnyalatú nyár végén gyujtött mézfajta. Kristályosodó, kituno ízharmóniájú. Magas illóolaj tartalmú, mentás íze miatt emésztést elosegíto és görcsoldó hatású. A szolidágó (aranyvessző) legnagyobb mennyiségben a Balaton környékén terem a Balatontól levált berkekben. Kristályosodásra hajlamos fajta. Általában telephelyünk pár 10km-es távolságában található tőzegbánya tavak mentén, mocsaras réteken gyűjtjük, valamint őszi rétivirágok nektárja keveredik benne.

Amennyiben még több információt szeretne megtudni, keressen bizalommal, vagy látogasson el a www.omme.hu/mezinfo weboldalra.


PARTNEREK


Falusi turizmus:

Gáspár Ház
Gáspár Ház Facebook oldala

Göttinger Vendégház
www.gottingervendeghaz.hu

Cziráki Vendégház
www.zalaszentmihaly.hu

Horgászat:

Sügér Horgászbolt
www.sugerhorgaszbolt.hu

Támogatások:

MVH Mezőgazdasági és
Vidékfejlesztési Hivatal
www.mvh.gov.hu